Feymag Logo

07/31/2015

Mona Lisa Eserinin Çalınması

Mona Lisa

Guillaume Apollinaire

Bir kaosu düzenlemek, işte yaratmak…

Her cebinden ayrı bir yazı çıkaran, Paris sokaklarında gezen, konuşmalarıyla dönemin çoğu sanatçısını etkileyen biridir Guillaume. Gazetecilik yapar, birçok dergide makaleleri, düz yazıları yayınlanır. Bazen para karşılığında bir öğrencinin tezini yazar ama çoğu zaman şiirlerle yaşar. Dan Franck’ın “Bohemler” adı altında ele aldığı dönemin de sanatçıları arasında şiirleriyle, kitaplarıyla yer alır.

 

 Picasso’nun yakın arkadaşı olan bu sanatçı, arkadaşının yükünü taşımasını da bilir. 1911 yılının Paris-Journal gazetesinin ilk sayfasında bir haber yayınlanır. Habere göre Louvre Müzesi’ndeki La Giaconda (Mona Lisa) çalınır. Birkaç gün sonra aynı gazete Gery-Pieret’in itiraflarıyla aynı müzeden üç heykelciğin de çalındığı haberini yapar. Gery-Pieret, Picasso’yu iyi tanıyan, Louvre’dan iki heykelciği sanatçıya armağan eden kişi olduğu için sanatçı, panik içinde eşi Fernande ile Paris’e gelir.

Apollinaire, Picasso’ya heykelcikleri geri vermesi için daha önceden uyarmıştır. Ancak sanatçı bunu istememiş ve heykelciklerin üzerinde çalışmalarını sürdürmüş olup Avignon’lu Kızlar olarak bildiğimiz eserini yaratmıştır. Guillaume ve Picasso suç unsuru sayılan bu eserlerden kurtulmak istemiş, bir bavul içinde Seine’e atmayı planlamış ancak başarılı olamamışlardır. Daha sonra Apollinaire bu heykelcikleri Louvre’a iade etmiştir ancak olay sonrası Guillaume Apollinaire suçlu sayılarak tutuklanmıştır.

*Saatler yavaş geçsin

Bir cenaze töreni gibi.

*hapishanede yazdığı sözlerden…

 

Birkaç gün sonra Picasso’da karakola götürülmüş, sorgulanmış, arkadaşının karşısına oturtulmuştur. Polisin soruları üzerine Picasso, Apollinaire’i tanımadığını, daha önce hiç görmediğini söylemiştir. Picasso evine, Guillaume ise tekrar La Sante Hapishanesine gönderilmiştir. Şairin diğer dostları ise başta Andre Salmon olmak üzere, imzalar toplamış ve arkadaşlarını kurtarmaya çalışmışlardır.. 7 Eylül’de tutuklanan Guillaume, 12 Eylül’de davası bitmemiş şekilde serbest bırakılır. Ocak 1912’de tamamen aklanır Apollinaire. Ancak bu olayın yarattığı duygu devam etmiş ve eserlerinde de bunu dile getirmiştir.

La Giaconda ise 1913’te bulunmuş. Louvre’da çalışan bir İtalyan tarafından çalınmıştır.      

Teiresias’ın Memeleri” adlı bir oyun yazan Guillaume Apollinaire 1917 yılında bu oyun yüzünden sansüre uğrar. Aynı sansür Türkiye’de “Genç Bir Don Juan’ın Maceraları” ve “On Bir Bin Kırbaç” adlı eserlerine de uygulanmıştır.     

           

JEAN  METZINGER - Portrait de Guillaume Apollinaire 1910

Yorumlar