Feymag Logo

07/26/2015

Pablo Picasso Guernica Eseri

Pablo Picasso

Pablo Picasso Guernica Eseri

Guernica Pablo Picasso tarafından 1937'de yapılan 7,76 m eninde ve 3,49 m yüksekliğinde anıtsal bir tablodur.

Guernica, savaş trajedilerinin ve savaşın bireyle üzerindeki acı verici etkilerinin bir özetidir.

İspanya'da darbe yapan faşist Franko tarafından Hitler'e hediye edilen Guernica kasabası,  Hitlerin yeni uçaklarının denenmesi amacıyla 3saat boyunca havadan bombalanır. Guernica üç gün boyunca alev alev yanar. Tümü sivil, çoğu kadın ve çocuk , 1600 kişi ölmüş ya da yaralanmıştır. Haber Paris' e 1 Mayıs'ta ulaşır. Bir milyon kişi katliamı protesto için sokaklara dökülürken, Picasso duyduğu müthiş öfke ile çözmeye başlar. Tablonun bütününde yer olacak parçaları ayrı ayrı çizer. Parçalanmış insanlar, hayvanlar...Hepsinde ortak birşey vardır...Acı!...

Tabloyu bir gecede yapan Picasso bir sergisi sırasında "Bu tabloyu siz mi yaptınız?" diyen bir Generale "Hayır, siz yaptınız." demiştir.

Bazı eleştirmenler Guernica'yı 20. yy'ın en önemli tablosu olarak görür. Guernica, sadece İspanya İç Savaşı'nın vahşetinin değil, modern savaşın neden olduğu ıstırabın da bir simgesi oldu.

Resmin siyah, beyaz, gri tonlarda işlenmesi,katliamın gece yapılmasıyla ilişkillidir. Yapıt, şiir gibi imgelerle işlenmiştir. Cançekişen bir at, kucağında bebeğiyle bir anne (Meryem), elinde kılıcıyla yenilgiye uğramış bir kahraman, milliyetçi İspanya'yı simgeleyen bir boğa, elinde gaz lambasıyla umut ve bu katliamı Picasso'ya anlatan Dare Moar.

Uzun yıllar sonra Almanya tarihindeki bu utanç için Guernica'dan özür dilemiştir.  

Yorumlar